De startdatum van je bevalling
Wanneer de duur van een zwangerschap over de 37 weken is spreken we van een voldragen zwangerschap. De datum waarop de bevalling kan starten wordt berekend aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie of bij een onregelmatige cyclus door middel van een echoscopie.
In de verloskunde is een bevalling ‘op tijd’ vanaf drie weken vóór tot twee weken ná de uitgerekende datum. Een bevalling is ‘te vroeg’ wanneer de geboorte vóór 37 weken plaatsvindt. Een bevalling is ‘overtijd’ als het kindje na 42 weken geboren wordt.
Start daadwerkelijke bevalling
De bevalling kondigt zich aan bij het krijgen van weeën, het breken van de vliezen of het verliezen van licht slijmerig bloedverlies. Door het samentrekken van de baarmoeder verandert de baarmoedermond waardoor deze ontsluit. De bevalling begint wanneer er regelmatige weeën zijn die minimaal een uur lang om de drie tot vier minuten plaatsvinden. Hierbij nemen de weeën toe in frequentie, kracht en duur. De bevalling is voorbij wanneer het kind en de nageboorte met vliezen geboren zijn.
Harde buiken
Tijdens de zwangerschap wordt er ook wel eens gesproken over ‘harde buiken’. Het fenomeen harde buik wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder zich samentrekt en kan zich gedurende de hele zwangerschap voordoen. Het speelt zeer waarschijnlijk een rol bij het oprekken van de baarmoeder, zodat een deel van de baarmoederhals gebruikt kan worden als extra ruimte voor de groeiende baby. Het samentrekken van de baarmoeder bij harde buiken leidt niet tot het opengaan (ontsluiten) van de baarmoedermond. Voorbeelden wanneer harde buiken kunnen optreden is bijvoorbeeld bij het bukken, bij het snel opstaan, bij een volle blaas of wanneer de baby zich in de baarmoeder omdraait.