Logo HeltiQ

Kneuzingen

HeltiQ advies kneuzingen

Wat zijn kneuzingen en hoe ontstaan ze?

Kneuzingen zijn beschadigingen van het onderhuidse weefsel, welke ontstaan als gevolg van een harde of hoge val, of een forse klap of botsing bij een sportactiviteit of een verkeersongeval. Door de harde klap wordt het onderliggende weefsel samengedrukt op het onderliggende bot. Hierdoor raken kleine haarvaatjes in de huid beschadigd, waardoor er kleine onderhuidse bloedingen ontstaan en er een bloeduitstorting op de huid zichtbaar wordt. Op de plaats van de kneuzing ontstaat een ontstekingsreactie.

Kneuzingen kunnen optreden aan de spieren, botten, pezen en aan de huid, maar de meeste kneuzingen vinden plaats aan de botten. Hoewel men het niet zou denken zijn kneuzingen pijnlijker dan botbreuken.

Wat zijn de symptomen van een kneuzing?
Bij een kneuzing is, in de meeste gevallen, de bovenhuid intact en is er enkel sprake van een onderhuidse verwonding. Symptomen van een kneuzing zijn:

 • De plaats van de kneuzing is pijnlijk;
 • Er is sprake van een bloeduitstorting op de plaats van de kneuzing;
 • Er is sprake van een zwelling en roodheid op de plaats van de kneuzing;
 • Er is sprake van drukpijn op de plaats van de zwelling;
 • De plaats van de kneuzing voelt warm aan;
 • Veelal is het bewegen van het aangedane lichaamsdeel pijnlijk.
HeltiQ Stappenplan

Zo behandel je een kneuzing

Stap 1

Koelen

HeltiQ Koud en Warm Kompres Combi
Stap 2

Druk/Fixeren

HeltiQ Steunwindsel Ideaal 5 m x 8 cm

Leg met HeltiQ Synthetische Watten in combinatie met een HeltiQ Steunwindsel Ideaal een drukverband aan. In geval van een ernstige kneuzing waarbij nog regelmatig gekoeld moet worden om de zwelling en pijn te verminderen, kun je ook een koud kompres mee verbinden.

Stap 3

Voorkomen

HeltiQ Cohesief Verband 4 m x 8 cm

Gebruik om een kneuzing aan spieren en gewrichten te voorkomen een HeltiQ Cohesief Verband.

Hoe lang duurt een kneuzing?
Hoe lang het duurt voordat een kneuzing is genezen, hangt af van het soort, de ernst en de plaats van de kneuzing. In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangrijk voor het herstel van de kneuzing. Wie last blijft houden van een kneuzing kan het beste langs een arts.

Hoe kan ik kneuzingen behandelen?

 • Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres.
 • Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
 • Leg met HeltiQ Synthetische Watten in combinatie met een HeltiQ Steunwindsel Ideaal een drukverband aan. In geval van een ernstige kneuzing waarbij nog regelmatig gekoeld moet worden om de zwelling en pijn te verminderen, kun je ook een koud kompres mee verbinden.
 • Houd het aangedane lichaamsdeel omhoog.
 • Kijk of er geen sprake is van een botbreuk of verstuiking. Bij twijfel hierover of bij twijfel over de ernst van de kneuzing raadpleeg direct een arts!