Logo HeltiQ

Psoriasis

HeltiQ advies Psoriasis

Wat is psoriasis en hoe ontstaat het?

Psoriasis (ook wel schubziekte genoemd) is een veel voorkomende, chronische auto-immuunziekte, wat resulteert in een versnelde huidceldeling en een verminderde rijping van de huid. Mede door deze vermindering in het uitrijpingsproces wordt de normale huidafschilfering verstoord, waardoor er rode vlekken en een versterkte afschilfering van huidschubben op met name het behaarde hoofd, de ellebogen en op de knieën ontstaan.

De hoeveelheid huid wat aangetast wordt verschilt per persoon en varieert van kleine tot grote plekken op het lichaam. Psoriasisplekken worden in het algemeen gekenmerkt door een rode/roze huid die jeukt, soms pijnlijk is en bedekt is met een laag witte schilfers.

Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt op de huid, is het eigenlijk geen huidaandoening, maar een ontregeling van het immuunsysteem. Het ontstaan van psoriasis is erfelijk aangelegd. Daarnaast kunnen infecties, medicijnen en beschadigingen van de huid de verdere ontwikkeling van psoriasis beïnvloeden. Bij de ziekte wisselen verbetering en verergering elkaar af. Psoriasis kan door behandeling door een dermatoloog aanzienlijk verbeteren, maar deze huidziekte kan door geen enkele behandeling definitief genezen.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

De volgende symptomen kunnen duiden op psoriasis:

 • Rode vlekken;
 • Rode rand rondom de vlekken met veelal een smalle bleke rand eromheen;
 • Droge, zilvergrijze, glanzende schilfering.

Indien er sprake is van psoriasis is het aanbevolen onderstaande factoren zoveel mogelijk te vermijden, zodat de klachten niet kunnen verergeren:

 • Roken en alcohol;
 • Bepaalde voedingsstoffen;
 • (Langdurige) stress;
 • Kou en droge lucht;
 • Bepaalde medicatie;
 • Gevoeligheid voor specifieke stoffen die in aanraking komen met de huid.

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Psoriasis is dan ook geen virus en is niet besmettelijk.

Welke vormen van psoriasis zijn er?

Er bestaan verschillende varianten van psoriasis welke kunnen variëren in soort, uiting en ernst. Hieronder worden de psoriasis varianten toegelicht.

Psoriasis vulgaris

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende variant van psoriasis. Deze vorm is herkenbaar aan de rode, schilferende, op de huid liggende, plekken. Ze liggen verspreid over de huid en wisselen van grootte. Ze komen vooral voor op de strekzijde van de ellebogen, onderrug en knieën.

Psoriasis inversa

Bij psoriasis inversa zijn de plekken vaak felrood zonder witte schilfers. Ze bevinden zich in de lichaamsplooien zoals de oksels, de geslachtsdelen, de bilnaad, de liezen, onder de borsten en in de navel. Soms komen ze ook voor aan de binnenkant van de knieën en ellebogen. Deze vorm komt veelal voor bij mensen met zwaar overgewicht.

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata is een vorm van psoriasis dat zich uit in kleine ronde psoriasisplekjes variërend van 2 mm tot 1 cm in grootte. De plekjes liggen verspreid over de bovenarmen, bovenbenen en de romp en schilfering vindt enkel plaats bij het krabben aan de plekjes. Deze psoriasis uitbraak houdt slechts enkele weken aan en verdwijnt vanzelf. Psoriasis guttata kan ook overgaan in een gewone psoriasis. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen en kan ontstaan door bijvoorbeeld een stresssituatie of door een infectie.

Erythrodermische psoriasis

Erythrodermische psoriasis is een zeldzame vorm van psoriasis. Hierbij is de huid is van top tot teen bedekt met rode schilferende en jeukende psoriasisplekken. Deze variant kan gevaarlijk zijn, omdat het belangrijke functies van het lichaam kan ontregelen, zoals het verlies van vocht en warmte.

Psoriasis pustulosa

Psoriasis pustulosa is een zeldzame vorm van psoriasis en kan voorkomen over het hele lichaam of alleen op de handpalmen en voetzolen. Bij deze vorm wordt de huid rood en verschijnen er pusblaasjes. Na een aantal dagen drogen de puistjes in en gaat de huid schilferen. De huid herstelt na een paar weken vanzelf, maar de psoriasis pustulosa kan na verloop van tijd weer terugkomen.

Arthritis psoriatica

Mensen met psoriasis kunnen naast de huidafwijkingen ook last krijgen van gewrichtsklachten (arthritis psoriatica of psoriasis arthropatica). De huid- en gewrichtsklachten ontwikkelen zich veelal niet gelijktijdig. Meestal gaat het om de kleine gewrichten, van bijvoorbeeld handen en voeten. Ook grote gewrichten, zoals in de elleboog of knie, kunnen ontstoken raken.

Psoriasis capitis

Bij psoriasis capitis zit de psoriasis op het behaarde hoofd. Ruim de helft van de mensen met de ‘gewone’ psoriasis vulgaris variant krijgt ook plekken op het behaarde hoofd, met name langs de haargrens. Het kunnen kleine plekjes zijn, maar ook dikke plakkaten die flink schilferen. Bij deze vorm van psoriasis is het belangrijk niet te krabben, omdat dit de psoriasis verergert.

Psoriasis unguium

Psoriasis unguium is een vorm van psoriasis waarbij de nagels ook worden aangetast. Nagelpsoriasis komt voor op hand- en voetnagels waarbij er putjes in de nagelplaat zitten, met witte en/of geelbruine verkleuringen. Nagelpsoriasis kan voorkomen op een enkele nagel, maar ook op alle nagels van de handen en voeten.

Oorzaak, ziekteverloop en behandeling

Wat is de oorzaak van psoriasis en wie krijgen het?

De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van de auto-immuunziekte, en de huidziekte kan op elke leeftijd ontstaan. Wanneer één van de ouders psoriasis heeft, is de kans 10% dat het kind de huidziekte ook krijgt. Indien beide ouders psoriasis hebben, heeft het kind zelf een kans van 50% op het krijgen van psoriasis. Daarnaast kan het altijd voorkomen dat pasgeboren kinderen toch de ziekte krijgen, ondanks dat beide ouders de ziekte zelf niet hebben. Naast erfelijkheid spelen een aantal onbekende factoren een rol in de kans om de ziekte te krijgen. Hierbij valt onder andere te denken aan infectieziekten, alcohol, stress, stofwisselingsziekten, medicatie, verwondingen van de huid, hormonale factoren en drukplekken op de huid. Ook is het bekend dat de huidziekte vaker voorkomt bij mensen met een blanke huidkleur dan bij mensen met een donkere huidskleur.

Wat is het ziekteverloop van psoriasis?

De vorm waarin psoriasis bij diverse mensen tot uiting komt is niet altijd even erg. Zo zijn er mensen met enkele vlekken, terwijl andere mensen compleet bedekt zijn met symptomen. Het golvend verloop met ups en downs is een kenmerk van de ziekte. Periodes van verbetering worden afgewisseld met periodes van het hevig opzetten van de huidziekte, dit maakt de ziekte onberekenbaar en grillig.

Psoriasis behandelen

Hoewel het niet mogelijk is om psoriasis definitief te genezen, is het wel mogelijk om het dusdanig te behandelen dat de ziekteverschijnselen aanzienlijk verminderen. Het is van belang om de psoriasis onder controle te houden. Dit kan met de volgende behandelmethodes:

 • Medicijnen;
 • Lichttherapie;
 • Behandeling met zalf, crème, gel of lotion.

Ondanks dat iedere vorm van psoriasis weer anders is, hebben de meeste vormen van psoriasis wel hetzelfde gemeen, een droge huid in combinatie met veel jeuk. Het wordt dan ook vaak als prettig ervaren om de huid te koelen en kalmeren, met bijvoorbeeld een verkoelende en hydraterende gel. Gebruik hiervoor HeltiQ Zemelen Gel of HeltiQ Zemelen Bad, dit is een 100% natuurlijk product die direct de huid verzacht en verzorgt.