Logo HeltiQ

Verstuiking

HeltiQ EHBO & Sport pijnverlichting verstuiking

Wat is een verstuiking en hoe ontstaat het?

Bij een verstuiking zijn de banden die de gewrichten bijeen houden verrekt of gescheurd. Verstuikingen kunnen optreden door het dubbelklappen van een gewricht of door zich te ‘verstappen’. Andere veel voorkomende oorzaken zijn een verkeerde afzet of landing bij sporten. Een verstuiking, ook wel ‘verrekking’ of ‘verzwikking’ genoemd, is een verschuiving van de botten in een gewricht. Hierdoor scheuren of rekken de omheen liggende kapsels uit. Zowel de pols als enkel zijn beiden gewrichten die vaak verstuikt worden.

Wat is het verschil tussen een verzwikking en een verstuiking?
Bij een verzwikking rekken de gewrichtsbanden even flink op en ontstaat een lichte zwelling. De verzwikking is vaak al na een paar dagen genezen. Bij een verstuiking ontstaan er naast de oprekking tevens kleine scheurtjes in de gewrichtsbanden. Het gewricht wordt dan snel dik en pijnlijk, kan niet meer optimaal functioneren en dient behandeld te worden.

En wat is dan het verschil tussen een kneuzing en verstuiking?
Kneuzingen zijn beschadigingen van het onderhuidse weefsel, welke ontstaan als gevolg van een harde of hoge val, of een forse klap of botsing bij een sportactiviteit of een verkeersongeval. Door de harde klap wordt het onderliggende weefsel samengedrukt op het onderliggende bot. Hierdoor raken kleine haarvaatjes in de huid beschadigd, waardoor er kleine onderhuidse bloedingen ontstaan en er een bloeduitstorting op de huid zichtbaar wordt.

Verstuiking symptomen
De symptomen van een verstuiking hangen af van de graad van de verstuiking, die in te delen is in de volgende drie gradaties:

Gradatie 1: Betreft een lichte verstuiking (verzwikking). Er is geen sprake van gescheurde gewrichtsbanden, maar er kan wel een lichte gevoeligheid en zwelling optreden. Lopen is nog mogelijk.

Gradatie 2: Betreft een middelmatige verstuiking. De gewrichtsbanden zijn gedeeltelijk gescheurd en er is sprake van zwelling en blauwe plekken. Lopen gaat moeilijk.

Gradatie 3: Betreft een ernstige verstuiking. Er is sprake van volledige afscheuring van de gewrichtsbanden. Er is sprake van een zwelling en een bloeding. Lopen is vaak niet mogelijk omdat het gewricht instabiel is.

HeltiQ Stappenplan

Zo behandel je een verstuiking

Stap 1

Koelen

HeltiQ Instant Koud Kompres

Koel de verstuiking direct met het HeltiQ Instant Koud Kompres met daartussen een dunne doek.

Stap 2

Steun/Druk

HeltiQ Steunwindsels Volume Pack

Geef steun en druk met het HeltiQ Steunwindsel Ideaal of gebruik een HeltiQ Cohesief Verband. Gebruik voor steun aan vingers en tenen het HeltiQ Vingerverband.

Stap 3

Fixeren & Rust

HeltiQ Hechtpleister 2,5 cm x 5 m

Zet het HeltiQ Steunwindsel Ideaal vast met een HeltiQ Hechtpleister.

Let op! Een HeltiQ Hechtpleister is bij gebruik van een HeltiQ Cohesief Verband of een HeltiQ Vingerverband niet nodig omdat deze verbanden zelfhechtend zijn.

Gebruik een HeltiQ Mitella voor het geven van rust bij een verstuiking aan de pols of hand of vouw hem tot een smalle das voor het geven van rust bij een verstuiking aan de elleboog en schouder.

Behandelen, genezen en voorkomen

Uitgebreide behandeling verstuiking

  • Begin direct te koelen met een HeltiQ Instant Koud Kompres of de koude toepassing van een HeltiQ Koud/Warm Kompres om de pijn en zwelling te verminderen.
  • Geef steun en druk met het HeltiQ Steunwindsel Ideaal of gebruik een HeltiQ Cohesief Verband. Gebruik voor steun aan vingers en tenen het HeltiQ Vingerverband. In geval van een ernstige verstuiking waarbij nog regelmatig gekoeld moet worden om de zwelling en pijn te verminderen, kan je ook een koud kompres, die in een hoes zit, mee verbinden bij het aanleggen van een windsel/verband.
  • Houd voldoende rust en zorg ervoor dat je het geblesseerde gewricht niet beweegt of belast. Leg bij verstuiking aan de arm een HeltiQ Mitella aan.
  • Houd het aangedane lichaamsdeel omhoog.
  • Probeer na enige tijd het gewricht weer te bewegen of licht te belasten, dit bevordert het herstel.
  • Bij een hele ernstige verstuiking kan tape, een brace of gips nodig zijn, of zelfs een operatie waarbij de gewrichtsbanden weer aan het bot vast gemaakt worden.
  • Kijk of er geen sprake is van een botbreuk of kneuzing. Bij twijfel hierover of bij twijfel over de ernst van de verstuiking raadpleeg direct een arts!

Hoe lang duurt genezing van een verstuiking?
Een lichte verstuiking (gradatie 1) geneest in vijf tot zeven dagen zodanig dat er weer voorzichtig met sporten kan worden begonnen. De volledige genezing van een gradatie 1 verstuiking duurt ongeveer zes weken. Bij een middelmatige verstuiking (gradatie 2) duurt een volledige genezing ongeveer zes tot tien weken. Bij een ernstige verstuiking (gradatie 3) duurt een volledige genezing twaalf tot zestien weken.

Verstuiking voorkomen
Een verstuiking, verzwikking of het scheuren van de gewrichtsbanden kunnen op de volgende manier worden voorkomen:

  • Start met een warming-up voor een (intensieve) work-out
  • Leg, bij een zwak gewricht, voorafgaand aan het sporten een steunwindsel aan of tape het gewricht in
  • Sport regelmatig om spieren en gewrichten sterk en soepel te houden