Logo HeltiQ

Operatiewond

HeltiQ advies operatiewond

Wat is een operatiewond?

Een operatiewond is een wond die ontstaan is tijdens een operatie in het ziekenhuis of (privé)kliniek. Doordat de incisie met een steriel chirurgisch mes parallel aan de natuurlijke huidplooi is gemaakt heeft een operatieve wond mooie rechte randen. In de meeste gevallen wordt een operatieve wond gehecht met oplosbare of onoplosbare hechtingen. De naam zegt het eigenlijk al, oplosbare hechten verdwijnen vanzelf en onoplosbare hechtingen worden later verwijderd door een arts.

Onder normale omstandigheden zal een operatieve wond probleemloos genezen. Goede wondverzorging en hygiëne spelen hierbij een belangrijke rol. Wanneer een operatieve wond toch geïnfecteerd raakt wordt dit een postoperatieve wondinfectie genoemd.

Heb je last van koorts, roodheid, zwelling, pijn en/of verlies van overmatig wondvocht? Neem dan contact op met de arts of verpleegkundige wanneer symptomen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of specialist.

HeltiQ Stappenplan

Zo behandel je een operatiewond

Stap 1

Reinigen

HeltiQ Wondreinigingsdoekjes packshot

Maak de huid rondom de operatiewond schoon met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje. Dep vervolgens droog met een HeltiQ Gaaskompres.

Stap 2

Afdekken

HeltiQ Eilandpleister Medium 8 x 10 cm

Dek de operatiewond af met een HeltiQ Eilandpleister. Twijfel je over het juiste formaat? Gebuik dan HeltiQ Eilandpleister Volume Pack. Zo heb je meerdere formaten in één doosje.

Stap 3

Beschermen

HeltiQ Eilandpleister Watervast 9 x 10 cm

Gebruik onder de douche HeltiQ Eilandpleister Watervast.

Operatieve wond behandelen
Operatieve wonden kunnen steriel afgedekt worden met een HeltiQ Eilandpleister. Kies afhankelijk van de wondgrootte voor de small, medium of large variant. Twijfel je over het juiste formaat? Gebuik dan HeltiQ Eilandpleister Volume Pack. Zo heb je meerdere formaten in één doosje.

Gebruik ter bescherming van de operatieve wond onder de douche de HeltiQ Eilandpleister Watervast.

Is een HeltiQ Eilandpleister niet voldoende? Pas het HeltiQ Wondsnelverband toe of combineer het HeltiQ Gaaskompres en een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel voor het afdekken van de wond. Heb je een open wond? Bekijk dan de adviespagina over open wonden.