Logo HeltiQ

Gordelroos

HeltiQ advies gordelroos

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een besmettelijke en pijnlijke huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus, wat tevens de oorzaak is van waterpokken. Het virus blijft, na het ontstaan van waterpokken, inactief aanwezig in het lichaam. Door een afnemende weerstand door spanningen, bepaald medicijngebruik of infectieziektes kan dit virus na een aantal jaren weer actief worden en kan het gordelroos veroorzaken.

Gordelroos komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Het uit zich in de meeste gevallen in de taille of op de romp aan één kant van het lichaam. Het ontstaan van gordelroos op het gezicht, bij de ogen of op neus kan gevaarlijk zijn, raadpleeg altijd de huisarts in dit geval.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus en is zeer besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via het vocht van de blaasjes. Gordelroos is met name besmettelijk bij volwassenen en kinderen die nog geen waterpokken hebben gehad, of bij mensen met een verlaagde weerstand. Het is niet mogelijk om gordelroos te krijgen van iemand die waterpokken heeft. Wel is het mogelijk om waterpokken te krijgen van iemand die gordelroos heeft, gezien het feit dat beide aandoeningen veroorzaakt worden door hetzelfde virus.

Tijdens de periode van twee dagen vóór tot ongeveer één week na verschijning van de blaasjes is de besmettelijkheid het hoogst. De besmettingsperiode is voorbij wanneer alle blaasjes ingedroogd zijn en korstjes hebben. Kinderen en volwassenen die de waterpokken al hebben gehad zijn immuun voor het virus.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Het ontstaan van gordelroos begint veelal met klachten als tintelingen en pijn op een bepaalde plek op de huid wat jeukt, en wat brandend en dof aanvoelt. De brandende, stekende pijn gaat soms gepaard met koorts of een grieperig gevoel. Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Deze met vocht gevulde blaasjes kunnen erg pijnlijk zijn en heftig jeuken. De roodheid duurt ongeveer twee tot zes weken, daarna verdrogen de blaasjes en komen er korstjes op.

Gordelroos zelf behandelen

Gordelroos kan eenvoudig behandeld worden en gaat in de meeste gevallen na één tot twee weken vanzelf over. Raadpleeg voor het vaststellen van de diagnose en een geschikte behandeling uw huisarts.

Gordelroos gaat gepaard met hevige jeuk. Het is belangrijk om de jeuk te verlichten om littekens als gevolg van krabben te verminderen/voorkomen. Gebruik hiervoor HeltiQ Zemelen Bad of HeltiQ Zemelen Gel. Deze producten verkoelen, verzachten en verzorgen de huid, zijn 100% natuurlijk en werken direct.

Daarnaast zijn onderstaande zaken van belang:

  • Drink voldoende bij koorts;
  • Houd de nagels kort en schoon en voorkom krabben;
  • Blijf uit de zon: de jeuk wordt heviger door de warmte;
  • Informeer mensen die langskomen;
  • Was het lichaam met lauw of koel water; warm water kan jeuk opwekken;
  • Overleg met het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, crèche of school.