Logo HeltiQ

Blauwe plek

HeltiQ advies blauwe plek

Wat zijn blauwe plekken?

Blauwe plekken zijn bloeduitstortingen die onder de huid plaatsvinden en die zichtbaar worden doordat de huid op de gestoten plek blauw verkleurt. In de meeste gevallen ontstaat een blauwe plek door vallen of stoten, en kan gevoelig zijn bij het aanraken. Hoe groot een blauwe plek wordt is afhankelijk van de oorzaak en hoe hard iemand valt of zich stoot. In sommige gevallen zal de blauwe plek gepaard gaan met een zwelling.

Blauwe plekken kunnen zich in het begin nog iets uitbreiden maar verkleuren na verloop van tijd van blauw, naar groen, naar geel tot naar het punt waarop de huid herstelt en de eigen huidskleur weer is bereikt. In de meeste gevallen is de blauwe plek na een week in zijn totaliteit verdwenen. Grotere blauwe plekken kunnen uiteraard nog wat langer zichtbaar blijven.

Hoe ontstaan blauwe plekken?
Blauwe plekken als gevolg van een onderhuidse bloeduitstorting ontstaan doordat kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd raken en gaan bloeden. Het bloed hoopt zich vervolgens op onder de huid waardoor er een blauwe plek ontstaat. Na enkele dagen zorgt het lichaam ervoor dat het bloed wordt afgebroken en wordt afgevoerd, waardoor de blauwe plek geneest.

In sommige gevallen kunnen blauwe plekken spontaan ontstaan, bijvoorbeeld bij het langdurig gebruiken van medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners. Daarnaast kunnen ontstekingsremmende geneesmiddelen, antidepressiva en medicijnen tegen astma de bloedstolling afremmen en ervoor zorgen dat blauwe plekken groter worden.

Blauwe plekken kunnen ook tekenen zijn van een ziekte. Bepaalde bloedziekten kunnen bijvoorbeeld onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken. Het zo nu en dan ontstaan van een blauwe plek is heel normaal en onschuldig. Wanneer het ontstaan van blauwe plekken met regelmaat voorkomt kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

HeltiQ blauwe plek
Auw!

Symptomen van blauwe plekken

Blauwe plekken kunnen pijnlijk zijn, zorgen voor blauwverkleuring van de huid, gevoelig zijn bij aanraking en eventueel opzwellen.

 

Hoe behandel ik blauwe plekken?
Het helemaal voorkomen van blauwe plekken is bijna onmogelijk. Met onderstaande tips kunt je blauwe plekken behandelen:

  • Voor een vermindering van de pijn en/of zwelling is het belangrijk om de blauwe plek direct te koelen met een HeltiQ Instant Koud Kompres of de koele toepassing van de HeltiQ Koud/Warm Kompres.
  • Een dag na de val of het stoten is het verwarmen van de plek beter dan koelen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, wat de bloedcirculatie verhoogd, wat weer helpt bij het genezingsproces. Gebruik hiervoor het warmte kompres van de HeltiQ Koud en Warm Kompres Combi of de warmte toepassing van een HeltiQ Koud/Warm Kompres.
  • Zodra de blauwe plek geel van kleur is, kun je ook met de plek in de zon gaan zitten of onder de zonnebank gaan liggen. Hierdoor vermindert de verkleuring en krijgt de plek sneller zijn huidskleur terug. Zorg dan uiteraard voor een goede zonbescherming!
  • Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnen krijgt of slik vitamine C tabletten. Vitamine C helpt namelijk beschermend collageenweefsel op te bouwen rond de bloedvaten.