Logo HeltiQ

Dazen

HeltiQ Advies Dazen Insecten

Wat zijn dazen?

Dazen zijn forse en stevig gebouwde bloedzuigende steekvliegen. Ze zijn over het algemeen grauw van kleur en hebben gekleurd gestreepte of gevlekte ogen. In tegenstelling tot bijen of wespen steken dazen niet, maar bijten ze hun prooi. Dit doen ze met vlijmscherpe tandjes, waarna ze vervolgens het vrijkomende bloed opdrinken.

Dazen worden vaak verward met horzels. Horzels behoren echter tot een andere insectengroep en bijten, in tegenstelling tot dazen, juist niet. Net zoals bij steekmuggen, bijen en wespen zijn het enkel de vrouwtjes dazen die bijten en bloed zuigen.

Pas na de paring veroorzaken de vrouwtjes overlast, doordat ze op zoek gaan naar eiwitrijk bloed voor de rijping van hun eitjes. Met vlijmscherpe tandjes snijdt een daas bij een beet de huid open. Hierna spuit ze speeksel in de opening dat ervoor zorgt dat het bloed niet gaat stollen, wat het opzuigen vergemakkelijkt. Dit speeksel zorgt voor een jeukende zwelling van de huid. Na een beet kunnen dazen niet snel wegvliegen en zijn ze makkelijker dood te slaan. Veelal is de beet dan al gebeurd, met een fikse jeukende bult als resultaat.

Wanneer bijten dazen?
Dazen komen af op de uitstoot van koolstofdioxide, geur, warmte en beweging en slaan toe bij warm en windstil weer. Ze zijn snel, bijzonder agressief en bijten direct zodra zij in contact zijn met hun prooi. Dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren en kunnen hun prooi vasthoudend blijven achtervolgen, soms wel tot een kilometer lang! Dazen kunnen dankzij hun vlijmscherpe tandjes gemakkelijk door dunne kleding, zoals T-shirts en dunne sokken, heen bijten.

Symptomen na een dazenbeet kunnen zijn jeuk, zwelling en een pijnlijk gevoel.

Een dazenbeet behandelen

Wanneer er na enkele dagen rond de beet een rood gebied ontstaat of gele korstjes ontstaan kan er sprake zijn van een bacteriële infectie. Bezoek in dat geval de huisarts.

Dazenbeet voorkomen
De volgende tips kun je opvolgen om de kans op een dazenbeet te verkleinen:

  • Draag wanneer je last heeft van dazen een lange broek met lange mouwen van een wat dikkere stof waar dazen niet doorheen kunnen bijten;
  • Draag kleding met een lichte kleur, dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren
  • Draag een pet;
  • Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht. Wees in deze gevallen extra alert
  • Gebruik HeltiQ Anti-Muggenspray voor het afweren.