Logo HeltiQ

Jeuk

HeltiQ huidaandoening en huidirritaties

Wat is jeuk?

Sommigen omschrijven het zelfs als iets dat erger is dan pijn. Jeuk! Maar wat is jeuk precies? Jeuk is een prikkel in de huid waardoor de neiging ontstaat om te krabben, te wrijven, ergens langs te schuren of erop te duwen. Deze neiging is een logische reactie omdat het krabben de jeuk wegneemt. Echter is het wegnemen van de jeuk door bijvoorbeeld krabben van korte duur en raakt de huid beschadigd, waardoor niet alleen de jeuk op de huid erger wordt, maar ook de kans op ontstekingen door bacteriën wordt vergroot en er kunnen littekens ontstaan.

Jeuk is een veel voorkomende klacht bij diverse huidaandoeningen zoals eczeem, gordelroos, psoriasis en huidirritaties, maar ook bij een extreem droge huid. De jeuk kan variëren van een milde tot een dominerend en tot wanhoop drijvende prikkel. Het kan op enkele lichaamsdelen voorkomen maar ook tegelijkertijd over het hele lichaam optreden.

Hoe ontstaat jeuk?

In de opperhuid (ook wel de hoger gelegen of buitenste huid genoemd) en de lederhuid (ook wel de midden gelegen huid genoemd) liggen zenuwen die geprikkeld kunnen worden. Deze zenuwen kunnen worden geactiveerd bij een allergische reactie of een huidaandoening waardoor er bepaalde eiwitten in het lichaam vrijkomen en zo ontstaat er een jeukende huid.

Wat helpt tegen jeuk?

Voor het verlichten, voorkomen en verzachten van jeuk hebben we een aantal tips voor je:

  • Koel de huid met een koud washandje of leg een ijsklontje op de jeukende plaatsen;
  • Houd nagels kort en schoon;
  • Probeer de jeuk te verzachten door op de jeukende plekken zachtjes te drukken of te kloppen (niet krabben);
  • Hou je van een hete douche of een lang warm bad? Liever even niet. Door heet water en te veel zeep kan de jeuk juist weer optreden;
  • Houd de huid vettig en soepel door er een vette zalf of crème op te smeren;
  • Probeer afleiding te zoeken en blijf vooral rustig. Hoe moeilijk dat soms ook is;
  • Vermijd stoffen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals bepaalde (schoonmaak)stoffen, kleding of geparfumeerde producten;
  • Neem een lekker lauwwarm bad met de zemelenextract oplossing van HeltiQ Zemelen Bad of los het zemelenextract op in een bak met lauwwarm water en breng het aan met een washandje. Dit product verzacht en verzorgt de huid;
  • Smeer de huid in met HeltiQ Zemelen Gel. HeltiQ Zemelengel verzacht en verzorgt een droge, schrale, rode en gevoelige huid.
Verzacht en verzorgt een droge, schrale, rode en gevoelige huid

Jeuk behandelen

HeltiQ huidaandoeningen zemelen

Het wordt vaak als prettig ervaren om de huid te koelen en kalmeren, met bijvoorbeeld een verkoelende en hydraterende gel. Gebruik hiervoor HeltiQ Zemelen Gel of HeltiQ Zemelen Bad, een 100% natuurlijk product die direct de huid verzorgt en verzacht.