Logo HeltiQ

Schurft

HeltiQ advies schurft

Wat is schurft en hoe ontstaat het?

Scabiës (schurft) wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei, beter bekend als schurftmijt. De ziekte ontstaat doordat mijten, door middel van kleine gangetjes in de huid, eitjes leggen die leiden tot nieuwe mijten.

Hoe zie een schurftmijt eruit?
De schurftmijt heeft een ovaal, wit lichaam met een platte onder- en bovenkant en 8 poten. De rug heeft borstels en stekels die helpen bij het graven van een gangetje in de opperhuid van de mens.

Wat doet de schurftmijt op de huid?
De vrouwelijke huismijt graaft 0,5 tot 5 mm per dag een gangetje van maximaal 15 mm lang in de huid. In de rest van haar 4 tot 6 weken durende leven legt zij 2-4 eitjes per dag.

Na enkele dagen kruipt er een zespotige larve uit het ei die naar het huidoppervlak gaat en op de huid leeft. De larve maakt kleine gaatjes in de huid om zich te voeden of te vervellen. Na enkele vervellingen ontwikkelt het mannetje zich in ongeveer 9-10 dagen en het vrouwtje in 12-15 dagen tot een geslachtsrijpe mijt.

Wat zijn de symptomen van schurft?
Naast het ontstaan van de huidbeschadigingen door de gangetjes van de mijt zijn de belangrijkste symptomen jeuk en een ontstekingsreactie in de huid.

Is schurft besmettelijk? Ja!
Schurft is besmettelijk, en kan op verschillende manieren worden overgedragen. Denk aan (langdurig) lichamelijk contact met een besmet persoon, maar ook contact besmette materialen zoals beddengoed, kleding en handdoeken. Zolang er zich eitjes, larven of mijten op de huid of op het materiaal bevinden is een persoon/object besmettelijk. Zowel de eitjes als de larven en mijten zijn zo klein dat ze niet met het blote oog zichtbaar zijn!

Hoe kun je de symptomen van schurft behandelen?
Raadpleeg voor de behandeling van schurftmijt een huisarts. HeltiQ Zemelen Gel, HeltiQ Zemelen Bad of de HeltiQ Verkoelende Gel verkoelen, verzachten en verzorgen de huid bij schurft. Deze producten zijn 100% natuurlijk en werken direct.

Wat kun je verder doen
Was je lakens en beddengoed op 60°, net als je kleding die in de afgelopen 72 uur in contact kwam met de persoon met schurft. Wanneer dit niet mogelijk is, verpak de kleding dan luchtdicht in een plastic zak voor minstens 3 dagen. Laat matrassen, kussens en dekens goed luchten, gedurende 2 tot 3 dagen.