Logo HeltiQ

Eczeem

HeltiQ advies Eczeem

Wat is eczeem en hoe ontstaat het?

Eczeem is een chronische huidontsteking waardoor rode plekken, huiduitslag, bultjes, blaasjes of huidschilfers ontstaan. Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een stof (cosmetica, kleding, zeep) of omgevingsfactor (kou, warmte). Eczeem is vaak een erfelijke aandoening waardoor de kans bestaat dat ouders het doorgeven aan hun kinderen.

Is eczeem besmettelijk?

Eczeem is geen virus en is dus niet besmettelijk. Direct huid op huid contact of zwemmen met iemand met eczeem in hetzelfde zwembad is gewoon mogelijk.

Wat zijn de symptomen van eczeem?

Mensen met eczeem hebben veelal last van een zeer droge huid en veel jeuk. Eczeem kan gepaard gaan met aandoeningen als hooikoorts og astma maar ook met de psyche zoals stress. Andere symptomen van eczeem zijn:

  • Een warme gezwollen rode huid
  • Schilfertjes
  • Vochtblaasjes
  • Bultjes

Het is van belang niet te wrijven of krabben bij eczeem. Hierdoor wordt de aandoening in stand gehouden, kan het verergeren of zelfs leiden tot infecties met nare littekens als gevolg.

Welke soorten eczeem zijn er?

Er bestaan verschillende varianten van eczeem welke kunnen variëren in uiting, soort en ernst. Eczeem kan bijvoorbeeld kortdurend of chronisch zijn. Hieronder worden een aantal eczeemvormen toegelicht.

Constitutioneel eczeem / atopisch eczeem

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een aangeboren vorm van eczeem en komt het meeste voor. Deze vorm komt veelal voor in families die last hebben van allergieën zoals hooikoorts en astma. De symptomen van een constitutioneel eczeem zijn jeuk, roodheid, bultjes en schilfering van de huid. Bij baby’s wordt deze vorm van eczeem vaak dauwworm genoemd. “Dauw” geeft aan dat de huiduitslag vochtig is; “worm” betekent dat de uitslag vaak ringvormig is. Met wormen heeft dauwworm dus helemaal niets te maken.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem komt meestal voor op de delen van het lichaam waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals in het gezicht (veelal tussen de wenkbrauwen en neusplooien) op het behaarde hoofd, achter de oren of in plooien van de huid (bv de borsten, liezen, buikplooi). Het seborrhoïsch eczeem komt in milde vorm voor en veroorzaakt een rode schilferige huid die kan jeuken.

Berg eczeem

Berg eczeem is een vorm van het Seborroïsch eczeem en kan voorkomen op het behaarde hoofdje van pasgeboren baby’s. Berg eczeem ziet eruit als gelige vettig voelende schilfers en jeukt niet. Het is een onschuldige aandoening die veelal vanzelf weer verdwijnt. Berg eczeem kan ook voorkomen bij volwassenen.

Contact eczeem

Bij contact eczeem ontstaat er een allergische of irriterende reactie van de huid, die veroorzaakt wordt doordat de huid in aanraking komt met een bepaalde stof. Er zijn twee varianten van contact eczeem: allergisch contact eczeem en irriterende contact eczeem.

Allergisch contact eczeem

Allergisch contact eczeem is een vorm van eczeem die ontstaat bij personen die een allergie hebben ontwikkeld voor een bepaalde stof. Stoffen waarbij een allergie kan ontstaan zijn bijvoorbeeld make-up, zeep, parfum, planten of metalen. Stoffen die een allergie kunnen veroorzaken worden ook wel ‘allergenen’ genoemd. Wanneer er gesproken wordt over ‘hypoallergeen’ betekent dit dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. Door eerder contact te hebben gehad met de desbetreffende stof ontstaat de allergie. De allergie ontstaat niet meteen, er moet eerst een tijd contact zijn geweest met de stof voordat deze zich ontwikkelt. Dit kan enkele weken duren maar kan zich soms ook pas jaren erna ontwikkelen. De symptomen van allergisch contact eczeem zijn jeuk, roodheid, bultjes en schilfering van de huid.

Irriterende contact eczeem

Irriterend contact eczeem is een vorm van eczeem dat wordt veroorzaakt doordat de huid in contact komt met irriterende middelen. Er is hier geen sprake van een allergische reactie op de stoffen maar beschadiging van de huid door het gebruiken van agressieve producten zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Het eczeem ontstaat bijvoorbeeld op de handen nadat deze veelvuldig in aanraking zijn geweest met een irriterend middel, dit uit zich in een rode jeukerige uitslag.

Hypostatisch eczeem

Het hypostatisch eczeem komt met name voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder met een chronische afwijking in het aderstelsel van de benen. De eczeem bevind zich uitsluitend in de onderbenen. De huid ziet er vaak rood, droog en schilferachtig uit en gaat gepaard met erge jeuk.

Dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem is een acute of chronische vorm van eczeem aan de handen en voeten. Het veroorzaakt met vocht gevulde blaasjes en blaren en gaat gepaard met jeuk.

Nummulair eczeem

Nummulair eczeem uit zich in ronde jeukende plekken op met name armen en benen en komt vooral voor bij volwassenen.

Dermatitis herpetiformis eczeem

Dermatitis herpetiformis is chronische vorm van eczeem die veelal samenhangt met een glutenintolerantie. Bij een glutenintolerantie is er sprake van een allergie voor het eiwit gluten dat voorkomt in bijvoorbeeld tarwe, rogge en gerst. Bij een glutenintolerantie raakt de dunne darm beschadigd door dat deze een afweerreactie geeft op gluten. De symptomen van Dermatitis herpetiformis eczeem zijn jeuk, rode bultjes, blaren en sterk jeukende blaasjes en komen voor op huidgebieden zoals ellebogen, knieën, schouders en billen.

Wie krijgen eczeem en waar komt het voor?

Eczeem kan in alle leeftijdsklassen voorkomen. Met name jongere kinderen hebben last van eczeem maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen.

Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen. Dit hangt weer af van de levensfase of het soort eczeem. Over het algemeen komt eczeem het meeste voor in het gezicht, in de nek, op ellenbogen, knieën, polsen en op de enkels.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

Naast de vele eczeem varianten zijn er ook vele verschillende oorzaken voor het ontstaan van eczeem. In sommige gevallen is de oorzaak zelfs niet duidelijk of helemaal niet te achterhalen. Zo kan het ontstaan van eczeem erfelijk bepaald zijn, maar kan het tevens ontstaan door overgevoeligheid voor een bepaalde stof of meerdere stoffen. Daarnaast kan eczeem al vanaf de geboorte aanwezig zijn maar kan het zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Bepaalde oorzaken zoals weeromstandigheden en stress of moeheid kunnen de eczeem verergeren.

Hoe behandel ik eczeem?

Iedere vorm van eczeem is weer anders maar de meeste eczeem vormen hebben hetzelfde gemeen, een geïrriteerde huid in combinatie met veel jeuk. Het wordt dan ook vaak als prettig ervaren om de huid te koelen en kalmeren, met bijvoorbeeld een verkoelende en hydraterende gel. Gebruik hiervoor HeltiQ Zemelen Gel of HeltiQ Zemelen Bad, dit is een 100% natuurlijk product die direct de huid verzacht en verzorgt.

Als er sprake is van allergisch contact eczeem, is het verstandig om contact met de stoffen die de allergie veroorzaken (of mogelijke stoffen die de allergie veroorzaken) zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier wordt de oorzaak van het eczeem weggenomen en zullen de symptomen ook verdwijnen.

Ook bij irriterende contacteczeem is het van belang de irriterende middelen zoveel mogelijk te vermijden. Naast chemische middelen zoals schoonmaakmiddelen kan het ook gaan om alledaagse middelen zoals water en zeep. Door veel zeep te gebruiken kan de huid uitdrogen wat niet bevorderlijk is voor het voorkomen van eczeem. Daarnaast is het bij eczeem verstandig niet te heet te douchen en gebruik te maken van parfumvrije producten.