Logo HeltiQ

Genitale wratten

HeltiQ advies genitale wratten

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten (officiële naam: condylomata acuminta) zijn wratjes die ontstaan op en rond de vagina, penis of anus en zijn een vorm van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) ofwel een geslachtsziekte. Genitale wratten vormen een aandoening die wordt veroorzaakt door een infectie van de huid of slijmvliezen met het Humaan Papilloma Virus, type 6 of 11. De wratten zijn rozerood of grijs-wit van kleur en variëren in grootte van 1 tot 5 mm. Doordat de genitale wratten dicht bij elkaar liggen heeft de huid veelal een bloemkoolachtig uiterlijk. Genitale wratten zijn zeer besmettelijk en soms behoorlijk lastig, maar gelukkig ongevaarlijk.

Hoe ontstaan genitale wratten?
Het type 6 en type 11 Humaan Papilloma Virus wordt overgedragen als gevolg van onbeschermd seksueel contact. Maar ook beschermd seksueel contact met condoom biedt geen garantie in het voorkomen van genitale wratten. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan het virus zich verspreiden in de slijmvliezen van de vagina, anus, aan de penis of in de mond. Vandaar dat genitale wratten ook wel een geslachtsziekte wordt genoemd. Niet iedereen die met het virus in aanraking komt krijgt genitale wratten. Er bestaan ook stille dragers die wel het virus dragen maar waarbij genitale wratten niet tot uiting komen.

Zijn genitale wratten besmettelijk? Ja!
Genitale wratten zijn een vorm van een SOA en zijn dan ook zeer besmettelijk. Besmetting met het virus vindt veelal plaats via onbeschermd seksueel contact. Beschermd seksueel contact met condoom biedt echter geen 100% bescherming. HPV kan ook worden overgedragen door bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde vochtige handdoek of washandje.

Genitale wratten kunnen worden verwijderd. Raadpleeg hiervoor de huisarts.