Logo HeltiQ

Week van de Teek

HeltiQ Insecten teken en tekenbeet

Met de naderende Week van de Teek in het vooruitzicht, is het weer tijd om extra aandacht te besteden aan deze kleine, maar potentieel gevaarlijke beestjes. Teken zijn niet alleen hinderlijk, maar kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Laten we eens dieper ingaan op wat teken zijn, wat ze doen, wat de ziekte van Lyme is en hoe we teken het beste kunnen verwijderen.

Wat zijn teken?
Teken zijn kleine achtpotige, bruine/zwarte spinachtige beestjes die leven van het bloed van mensen en dieren. Ze komen het gehele jaar voor, maar zijn het meest actief van maart tot en met oktober. De meeste tekenbeten vinden dan ook met name in deze periode plaats. Teken komen voor in bos- en grasrijke gebieden, duinen en tuinen en bevinden zich in hoog gras of in struiken. Ze zitten laag bij de grond, kunnen niet springen of vliegen en vallen niet uit bomen zoals vaak beweerd wordt. Vanuit de struiken of het gras kruipen ze op voorbijgangers zoals dieren en mensen, die ze detecteren door middel van de uitgestraalde lichaamswarmte, kooldioxide en geuren.

Wat doet de teek?
Wanneer een teek op de huid van een mens of dier landt, hecht hij zich vast en begint hij bloed te zuigen. Dit proces kan enkele uren tot dagen duren. Tekenbeten zijn meestal pijnloos, dus ze worden vaak niet opgemerkt totdat de teek al goed vastzit. Het gevaar schuilt echter niet alleen in de beet zelf, maar ook in het feit dat teken ziekteverwekkers kunnen overdragen, zoals de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Teken hebben de neiging om op warme en vochtige plekken van het lichaam te gaan zitten, zoals oksels, liezen, knieholtes en de haargrens bij de hoofdhuid.

Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een ziekte die ontstaat door besmetting met de Borellia burgdorferi bacterie, die via een tekenbeet kan worden overgebracht. De overdracht van deze bacterie op de mens duurt enige tijd en vindt veelal tussen de 24 en 78 uur plaats. Na enkele dagen komen de bacteriën in de lymfe en bloedbaan terecht, waardoor ze zich verspreiden over het gehele lichaam. Bij zo’n driekwart van de besmette mensen ontstaat binnen 2 tot 4 dagen een rode plek die na verloop van tijd uitbreidt tot een bleekrode ring van ongeveer 15 cm groot met in het midden een lichte kleur.

De ziekte van Lyme heeft verschillende verschijningsvormen, klachten en symptomen. Raadpleeg voor meer informatie over deze ziekte een arts.

Hoe verwijder je teken nou eigenlijk het beste?
HeltiQ biedt verschillende producten aan die kunnen helpen bij het veilig verwijderen van teken. Hierbij is het van belang dat er voor het verwijderen van de teek geen alcohol, jodium, olie of andere middelen wordt gebruikt om de teek te verdoven.

Allereerst de HeltiQ Tekenkaart, ontworpen in creditcardformaat, is een handig hulpmiddel voor het veilig verwijderen van teken, of ze nu klein of groot zijn. Met zijn twee inkepingen biedt de kaart de perfecte oplossing: de smalle inkeping is ideaal voor het verwijderen van kleine teken, terwijl de grotere inkeping perfect is voor het verwijderen van volgezogen teken. Bovendien is de kaart uitgerust met een geïntegreerde loep, waardoor zelfs de kleinste teken op de huid kunnen worden opgemerkt. Het compacte creditcardformaat zorgt ervoor dat de HeltiQ Tekenkaart moeiteloos in je portemonnee past, waardoor je hem altijd bij de hand hebt, waar je ook bent.

Daarnaast is er ook HeltiQ Tekenpincet. Deze pincet heeft een 2-in-1 functie om zowel kleine als grote volgezogen teken eenvoudig en pijnloos te verwijderen. Tevens is het, net als bij de HeltiQ Tekenkaart, van belang dat je goed controleert of er geen delen van de teek achterblijven, want dit kan een ontsteking veroorzaken.

Tot slot de HeltiQ Teekweg. Met dit product dood je direct de teek doormiddel van bevriezing, waardoor deze gemakkelijk en in zijn geheel van de huid kan worden verwijderd. De Teekweg bevat een spuitbusje, een tekenkaart met loep en een gebruiksaanwijzing. Als de dode teek niet vanzelf van de huid valt, kun je deze voorzichtig verwijderen met de bijgesloten tekenverwijderkaart. Door de teek te doden voordat hij wordt verwijderd, wordt het risico op de overdracht van teek gerelateerde aandoeningen verminderd. HeltiQ Teekweg is geschikt voor gebruik vanaf de leeftijd van 4 jaar en is direct klaar voor gebruik. Het is echter belangrijk om bij kinderen vanaf 4 jaar het gebruik onder toezicht van een volwassene te laten plaatsvinden.

Bij een tekenbeet is het raadzaam om de plek van de beet minimaal drie maanden goed in de gaten te houden. Mocht er een kring rondom de plek van de beet ontstaan dan kan het zijn dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen en dien je direct naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Om tekenbeten te voorkomen, is het aan te raden om in bos- en grasrijke gebieden op de wandelpaden te blijven en contact met hoog gras en struiken te vermijden. Draag kleding met lange mouwen en broekspijpen in de sokken voor extra bescherming. Na een dag buiten is het belangrijk om kleding uit te schudden om eventuele teken te verwijderen en om elkaar te controleren op tekenbeten. Het is verstandig om altijd HeltiQ Teekweg, HeltiQ Tekenpincet en/of HeltiQ Tekenkaart mee te nemen voor snelle en effectieve verwijdering van teken.

Door bewustzijn te vergroten en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we het risico op tekenbeten verminderen en onze gezondheid beschermen. Dus, kort samengevat: controleer regelmatig op teken, gebruik de juiste verwijderingsmethoden en blijf alert op symptomen van door teken overgedragen ziekten zoals de ziekte van Lyme.

HeltiQ Insecten Teekweg
HeltiQ, jouw eerste hulp!

Gebeten door een teek?

Dan kun je hiervan een melding maken op het speciale landelijk meldpunt www.tekenradar.nl