Wanneer je in verwachting bent, ben je al snel bezig met het aanschaffen van diverse zaken die je voor je baby nodig hebt. Maar vergeet ook vooral niet aan jezelf te denken en haal goede kraamproducten in huis die jou helpen bij je herstel. Want bevallen is topsport!
We beginnen bij het begin. De meeste basiszaken die je nodig hebt voor de periode voor, tijdens en na de bevalling zitten in een kraampakket. Een pakket dat je, ongeacht of je (poli)klinisch gaat bevallen, sowieso 6 tot 8 weken voor de uitgerekende datum in huis moet hebben. Je geplande of ongeplande ziekenhuisbevalling kan immers altijd anders lopen, met als resultaat dat je alsnog thuis bevalt. In dat geval heeft de verloskundige altijd en overal de juiste materialen voor jouw bevalling bij de hand. Ook na de bevalling worden er producten uit het kraampakket voor de verzorging van jou en je baby gebruikt. Maar wat zit er eigenlijk precies allemaal in een kraampakket? En wat gebruik je nou waarvoor en wanneer? Wij leggen het uit.
HeltiQ Kraampakket: alle basisproducten in één pakket
Het HeltiQ Kraampakket is een compleet pakket met 11 praktische verzorgingsproducten die je voor, tijdens en na je bevalling kunt gebruiken en zijn geschikt voor zowel moeder als kind. De inhoud is afgestemd op de verschillende fases van de zwangerschap en bevalling en bestaat uit de volgende artikelen:
Matrasbeschermer & kraammatrassen: Met de matrasbeschermer en het kraammatras kun je in de 36e week van je zwangerschap je kraambed opmaken. Door je kraambed tijdig op te maken, bescherm je het matras tegen doorlekken wanneer bijvoorbeeld ’s nachts je vliezen breken.
Onderleggers: Wanneer je thuis bevalt, kun je de onderlegger vlak voor de bevalling op je bed leggen als extra bescherming van je matras en beddengoed. Wanneer je niet thuis bevalt, kun je de onderlegger ook altijd als extra bescherming op je bed leggen.
Cordring: Een cordring is een rubbere ring waarmee de verloskundige de navelstreng van jouw baby afklemt. Dit is een babyvriendelijkere variant dan de welbekende navelstrengklem. Goed om te weten: De cordring wordt bij een thuisbevalling gebruikt en mag enkel door de verloskundige worden toegepast.
Flesje Alcohol 70%, gaaskompressen, nonwoven kompressen & verbandwatten: Voor het reinigen en ontsmetten van instrumenten, zoals een thermometer, kun je het flesje alcohol gebruiken in combinatie met de verbandwatten. Je kunt ook een gaaskompres of nonwoven kompres in combinatie met de alcohol gebruiken.
Naast ontsmetten en reinigen kan het gaaskompres ook worden toegepast voor het desinfecteren van een wond of het opvangen van wondvocht wanneer je tijdens de bevalling ingeknipt of uitgescheurd bent. Dit doet de verloskundige dan uiteraard bij je.
Kraamverbanden & maandverbanden: Voor de opvang van het eerste hevige bloed- en vochtverlies na je bevalling gebruikt je het kraamverband. Wanneer dit bloedverlies minder wordt gebruik je het maandverband.
Zoogkompressen: Bij het geven van borstvoeding kunnen volle borsten nog wel eens gaan lekken. Het zorgt voor kleine ongemakken, maar toch is het één van de meest intieme momenten tussen moeder en kind. Door twee absorberende zoogkompressen in je BH te stoppen kun je dit melkverlies opvangen en voorkom je doorlekplekken. Blije baby én een blije mama!
Aanvullende producten nodig?
Veelal is de inhoud van het kraampakket een basis en voldoende voor een gemiddelde thuisbevalling. Maar geen enkele bevalling is natuurlijk hetzelfde. Uit onderzoek bleek dan ook dat de vaders vaak vlak voor, of in de eerste dagen na de bevalling nog eens extra op pad werden gestuurd om aanvullende kraamproducten in huis te halen. Zo komen deskundigen bij een thuisbevalling nog wel eens onderleggers te kort voor de nacontroles die uitgevoerd worden in de kraamweek. Of je bent al vrij snel door al je kraamverbanden heen. Om infectie te voorkomen dienen kraamverbanden namelijk bij iedere plasbeurt vervangen te worden. En veel plassen na de bevallig wordt geadviseerd. Geef je borstvoeding? Dan kunnen je borsten op bepaalde momenten wel eens melk verliezen. Om die reden wil je misschien wel extra zoogkompressen aanschaffen. Daarom zijn onze Zoogkompressen, Kraamverband, Onderlegger en Kraammatras ook los te verkrijgen.