Logo HeltiQ

Waterpokken

HeltiQ advies waterpokken

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn rode vlekken met vochtblaasjes die hevig jeuken en soms pijnlijk zijn. Ze liggen verspreid over het lichaam maar komen ook voor in de mond, tussen het haar en in de schaamstreek.

Waardoor ontstaan waterpokken?

Waterpokken worden veroorzaakt door besmetting met het varicella zoster virus. Het waterpokkenvirus bevindt zich in de keel en neus van diegene die besmet is en wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht bij het hoesten, niezen en praten. Besmetting kan ook plaatsvinden door direct contact met het vocht van de blaasjes. De tijd tussen de besmetting met een virus en het ontstaan van de eerste vochtblaasjes is twee á drie weken.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is een zeer besmettelijke, maar goedaardige ziekte die met name bij kinderen tussen de 1 en 8 jaar voorkomt. In enkele gevallen kan de ziekte ook op volwassen leeftijd ontstaan. De besmettingsperiode begint vanaf de eerste dag voordat de vlekjes zichtbaar worden tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 tot 12 dagen.

Besmetting met het virus is moeilijk te voorkomen, dit omdat de besmetting al in werking is getreden voordat de ziekteverschijnselen zich voordoen.

Bij wie ontstaan waterpokken?

Zoals hierboven aangegeven komen waterpokken met name voor bij baby’s en kinderen tussen de 1 en 8 jaar. Maar in een enkel geval ontstaan waterpokken bij volwassenen, bijvoorbeeld als ze geen of te weinig immuniteit voor de ziekte hebben opgebouwd.

Waterpokken bij baby’s

Het ontstaan van waterpokken bij baby’s die al zijn geboren brengt geen risico’s met zich mee. Bij baby’s ontstaan waterpokken zelfs in lichtere vorm, ondanks het feit dat ze nog onvoldoende afweerstoffen hebben opgebouwd. Door de antistoffen die ze van de moeder hebben gekregen worden ze tot hun eerste levensjaar beschermd. Als baby’s nog niet in staat zijn om voldoende immuniteit tegen het virus op te bouwen, kunnen ze op latere leeftijd wel opnieuw waterpokken krijgen.

Het ontstaan van waterpokken vormt wel een risico voor de pasgeborene als de moeder de ziekte doormaakt in de dagen rond de geboorte. Het virus wordt dan via de placenta aan het ongeboren kind overgedragen. Na de geboorte kunnen de antistoffen die de moeder in een later stadium aanmaakt, de baby niet meer via de placenta bereiken wat een levensbedreigende complicatie op kan leveren. Het is belangrijk om dit in deze situaties zorgvuldig te volgen.

HeltiQ Verkoelende Gel kan gebruikt worden bij baby’s ouder dan zes maanden om de huid te verkoelen en verzachten.

Waterpokken bij volwassenen

In enkele gevallen kan het dus voorkomen dat de waterpokken zich pas op latere leeftijd voordoen. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat deze volwassenen de ziekte nog niet hebben gehad toen ze klein waren of dat ze de ziekte in milde vorm hebben gehad en hierdoor te weinig immuniteit hebben opgebouwd. Ook het niet juist functioneren van het afweersysteem kan een oorzaak zijn. Kans op infecties en ziekten zijn dan groter.

Ondanks dat de symptomen op volwassenen leeftijd vrijwel identiek zijn aan die op jongere leeftijd is de reactie op waterpokken bij volwassenen over het algemeen heviger. Complicaties komen zelden voor, maar kunnen optreden in de vorm van bijvoorbeeld een long- of oorontsteking. Een vaccinatie kan helpen om besmetting met het waterpokkenvirus te voorkomen of om de symptomen bij een infectie met waterpokken op volwassen leeftijd te doen verminderen. Bij klachten als jeukende en pijnlijke blaasjes op de huid kan je HeltiQ Verkoelende Gel gebruiken om de huid te verkoelen en verzachten.

Waterpokken tijdens je zwangerschap

Omdat 93% van de mensen in Nederland waterpokken voor hun 12e levensjaar doormaakt, is de kans dat een zwangere vrouw geen antistoffen tegen waterpokken heeft opgebouwd zeer klein. Als er bij een zwangere vrouw voor de geboorte van het kind wel waterpokken ontstaan kan het krijgen van een hoge koorts het risico van vroegtijdige weeën met zich meebrengen.

De risico’s die waterpokken tijdens de zwangerschap met zich mee brengt, hangt af van het stadium van de zwangerschap. Raadpleeg, in geval van infectie met waterpokken of contact met een met waterpokken geïnfecteerd persoon, de huisarts of verloskundige.

Wanneer er vlak na de geboorte van de baby waterpokken ontstaan bij de moeder, bestaat er een grote kans dat de baby vlak na de geboorte ook besmet raakt. Met name bij jonge baby’s kan dit levensbedreigende complicaties opleveren. Als dit zich voor doet de babydirect na de bevalling antistoffen tegen het waterpokken virus toegediend krijgen.

Symptomen en behandelen

Wat zijn symptomen van waterpokken?

Het ontstaan van waterpokken begint veelal met klachten als lichte misselijkheid, hoofdpijn hangerigheid en soms koorts of keelontsteking. Op de huid ontstaan kleine rode vlekjes die al snel uitgroeien naar blaasjes gevuld met helder vocht. De vlekjes ontstaan vaak eerst op de romp waarna ze meestal uitbreiden naar de hoofd en de nek. Ze kunnen zich verspreiden over het hele lichaam en komen zelfs voor tussen de hoofdharen, in de mond en op de oogleden en geslachtdelen. Bij kinderen met huidproblemen zoals bijvoorbeeld eczeem ligt dit aantal veelal hoger.

Kenmerkend voor waterpokken is dat de blaasjes hevig jeuken. Belangrijk hierbij is om er niet aan te te krabben om grote ontstekingen en littekens te voorkomen. Na een paar dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes die niet meer besmettelijk zijn. Deze korstjes vallen vanzelf van de huid waarna er soms een ondiep putje over blijft. Als de korstjes eraf zijn gevallen is de ziekte voorbij.

Het ziekteverloop van waterpokken duurt ongeveer 10 tot 12 dagen. Na genezing is immuniteit tegen het virus opgebouwd waarmee een nieuwe besmetting wordt voorkomen. Het kan echter wel voorkomen dat iemand met een sterk verlaagde weerstand opnieuw geïnfecteerd raakt. Tevens bestaat de mogelijkheid dat het virus op latere leeftijd gordelroos kan veroorzaken, doordat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

Waterpokken gaat vanzelf over

Na 4 of 5 dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes die vanzelf van de huid vallen. Het wordt vaak als prettig ervaren om de huid te koelen en kalmeren met bijvoorbeeld een verkoelende en hydraterende gel. Gebruik hiervoor HeltiQ Verkoelende Gel, dit is een 100% natuurlijk product die direct de huid verzacht en verzorgt.

Daarnaast zijn onderstaande zaken van belang:

  • Voorkom krabben, houd nagels kort en schoon;
  • Scherm babyhandjes en nageltjes af met handschoentjes of sokjes;
  • Drink iets kouds of eet een waterijsje tegen de pijnlijke plekjes in de mond;
  • Drink voldoende bij koorts;
  • Was het lichaam met lauw of koel water, warm water kan weer jeuk opwekken;
  • Blijf uit de zon, door de warmte wordt de jeuk heviger;
  • Informeer mensen die langskomen;
  • Overleg met het kinderdagverblijf, de crèche, peuterspeelzaal of school.