Logo HeltiQ

Spierpijn

HeltiQ advies spierpijn

Wat is spierpijn en hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn is een pijn die ontstaat in beschadigde of ontstoken spieren doordat deze verkeerd belast worden of die door een intensieve oefening overbelast raken. Met name spieren die niet of nauwelijks gebruikt worden en opeens belast worden, zijn extra gevoelig voor het ontstaan van spierpijn. Spierpijn komt dan ook het meeste voor na intensief sporten. Wanneer de spieren worden overbelast raken de spiervezels beschadigd. Wanneer deze belasting minimaal is, geeft dit een stijf gevoel. Bij een grotere overbelasting komen er stoffen vrij die een lokale ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor er pijn ontstaat. Meestal ontstaat de pijn veelal 24 tot 48 uur na de inspanning.

Spierpijn kan ook ontstaan bij ziektes die met griep gepaard gaan waarbij er stoffen vrijkomen die pijn in de spieren veroorzaken. Spierpijn of stijfheid in de spieren kan tevens optreden bij blootstelling aan temperatuurwisselingen zoals koude wind en tocht of bij het zitten in een verkeerde houding. Ook een verhoogde spanning in de nek en schouderspieren door stress kunnen leiden tot spierpijn.

Spierpijn is vrij onschuldig en verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, kan er sprake zijn van een ontsteking en kan het beste een huisarts worden geraadpleegd. Wanneer een spier echt gescheurd is, spreken we van zweepslag, waarbij een plotselinge hevige pijn ontstaat die gepaard gaat met een zwelling.

Symptomen van spierpijn zijn onder andere:

  • Zeurende pijn.
  • Stijf en pijnlijk gevoel in de spieren.
HeltiQ Stappenplan

Zo behandel je spierpijn

Stap 1

Verwarmen

HeltiQ Koud en Warm Kompres Combi

Verwarm de spier met het HeltiQ Koud/Warm Kompres of met het rode kompres van het HeltiQ Koud & Warm Kompres Combi.

Stap 2

Steun

HeltiQ Cohesief Verband 4 m x 8 cm

Geef indien nodig steun met het HeltiQ Cohesief Verband.

Stap 3

Herstel

Hersteltraining bij spierpijn

Wil je weer sporten/bewegen? Doe dan een hersteltraining zodat je je spieren niet extra overbelast.

Behandeling spierpijn

Spierpijn verdwijnt veelal na een aantal dagen weer vanzelf. Om de pijn in de tussentijd te verlichten kun je het volgende doen:

Tips om spierpijn beter te laten herstellen:

  • Doe een hersteltraining als je spierpijn hebt.
  • Verdeel de trainingen over de week.
  • Drink veel water.
  • Train op het juiste niveau.
  • Luister naar de signalen van je lichaam.
  • Laat jezelf door een sportmasseur masseren na de inspanning.
  • Hou je spieren warm, bijvoorbeeld door heet bad of sauna.

Spierpijn voorkomen

Spierpijn is te voorkomen door voor een (intensieve) work-out te starten met een goede warming-up. Door middel van oefeningen en rekken en strekken worden de spieren voorbereid op de komende inspanning. Door deze warming-up gaat het bloed sneller stromen en worden de spieren warm, hierdoor neemt de kans dat er spierscheurtjes ontstaan af.

Na de inspanning is het belangrijk om deze door middel van een cooling down geleidelijk af te bouwen. De geleidelijke afbouw resulteert in een betere aanpassing van het lichaam van inspanning naar rust. Daarnaast is het belangrijk dat de spieren de tijd krijgen om te herstellen. Na het herstel zijn de spieren sterker geworden, waardoor er beter gepresteerd kan worden en is de kans op het ontstaan van blessures kleiner. Hoe beter de vorm en fitheid hoe kleiner de kans is dat er spierpijn ontstaat.