Logo HeltiQ

Snijwond

HeltiQ advies snijwond EHBO

Wat zijn snijwonden en hoe ontstaan ze?

Een snijwond is een bloedende verwonding in de vorm van een lijn, waarbij de randen van de huidsnede goed zichtbaar zijn. Een snijwond wordt veroorzaakt door het doorsnijden van de huid door een scherp voorwerp, zoals een mes of een stuk glas of papier met scherpe randen. Doordat de gevoelszenuwen in een snel tempo doorgesneden worden geeft een snijwond vaak een kortdurende pijn. Afhankelijk van de diepte kan een snijwond flink bloeden of kan er zelf onderhuids weefsel te zien zijn. Bij oppervlakkige snijwonden is alleen de bovenste huidlaag aangetast, bij diepere snijwonden kan het onderliggende huidweefsel zichtbaar zijn of zelfs spieren, pezen of bot. In dit geval dienen deze snijwonden te worden gehecht.

Wanneer is een snijwond ernstig?

Hoe ernstig een snijwond is, is afhankelijk van de diepte en de lengte van de snede, de plaats en het soort bloeding (aderlijk of slagaderlijk), het veroorzakende object (vervuild, ruw of bacteriën aan het object) en de druk waarmee de snijwond is veroorzaakt. Snijwonden als gevolg van roestige, ruwe en scherpe afgebroken objecten of ontstaan door een mes waarmee rauw vlees of kip gesneden is, dienen direct goed te worden gereinigd en ontsmet voordat de wond wordt afgedekt.

HeltiQ Stappenplan

Zo behandel je een snijwond

Stap 1

Reinigen

HeltiQ Wond & Oog Spray

Spoel de snijwond schoon met HeltiQ Wond & Oog Spray. Dep droog met een HeltiQ Gaaskompres of maak de huid rondom de snijwond schoon met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje.

Stap 2

Afdekken

HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres 10 x 10 cm

Staan de wondranden uit elkaar? Breng ze dan samen door de HeltiQ Wondhechtstrips te gebruiken. Dek het af met het HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres.

Stap 3

Fixeren

HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel 4 m x 6 cm

Verbindt het met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel. Zet vast met een HeltiQ Hechtpleister of gebruik een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel. Gebruik bij een snijwond aan de vinger een HeltiQ Vingerbob.

Hoe kan ik snijwonden behandelen?

Reinigen

Was voordat je de snijwond behandelt je handen en droog deze af aan een schone handdoek. Spoel daarna de snijwond schoon met HeltiQ Wond & Oog Spray of schoon water. Zijn deze beide niet in de buurt? Laat de snijwond dan even doorbloeden zodat de wond zichzelf reinigt.

Druk bij grote of diepe snijwonden de wondspleet, zonder veel kracht, dicht tot de bloeding stopt. Blijft de snijwond bloeden, breng dan een HeltiQ Gaaskompres aan, zet dit vast met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel en ga direct naar de huisarts. Houd het getroffen lichaamsdeel hierbij zo veel mogelijk omhoog en blijf met één hand de wond dichtdrukken.

Desinfecteren

Bij diepere snijwonden is de kans op infecties groter. Om deze te voorkomen, is het belangrijk om de snijwond en de directe omgeving te desinfecteren. Na het spoelen van de snijwond dep je de wond droog met een HeltiQ Gaaskompres of maak je de huid rondom de snijwond schoon met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje.

Afdekken

Een kleine oppervlakkige snijwond kun je afdekken met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of HeltiQ Pak & Plak Pleister. Kies een pleister die het snijwondje volledig bedekt.

Staan de wondranden uit elkaar? Breng ze dan samen door de HeltiQ Wondhechtstrips te gebruiken. Dek het af met het HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres.

Fixeren (verbinden)

Bij een grotere snijwond dek je de wond af met een HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres een verbind met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel. Zet vast met een HeltiQ Hechtpleister. Of gebruik een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel. Gebruik bij een snijwond aan de vinger een HeltiQ Vingerbob.

Ververs kompressen, windsels en pleisters dagelijks of zodra vuil. Raadpleeg uw huisarts in geval van een ontsteking.

Hoe (snel) geneest een snijwond?

Hoe snel een snijwond geneest hangt af van het soort, de grootte en de verzorging van de snijwond. Bij diepe gecompliceerde snijwonden zal het genezingsproces langer duren dan bij oppervlakkige snijwonden. Bij de juiste behandeling geneest een snijwond, over het algemeen snel en netjes. Dit heeft te maken met de rechte structuur van de snijwond, waardoor ze in de meeste gevallen binnen twee dagen grotendeels geneest. Hierbij geldt over het algemeen dat wanneer de wondranden gladder zijn, wat ontstaat door een zeer scherp voorwerp, des te sneller en mooier de snijwond geneest. De genezing van een snijwond verloopt volgens een vast patroon.

Om een (mogelijke) wondinfectie te voorkomen, zal er binnen enkele uren een ontstekingsreactie ontstaan. Deze ontstekingsverschijnselen zullen in een normale situatie snel weer afnemen waarmee ook de ergste pijn verdwijnt. Vervolgens zal, indien de wondranden goed gesloten worden en blijven, de snijwond gaan helen. Wanneer er verder geen wondinfectie plaatsvindt, zijn de meeste snijwonden binnen 24-36 uur zo goed als dicht.

Er is sprake van een van binnenuit geïnfecteerde snijwond wanneer na één á twee dagen rondom de snijwond een zone van roodheid en zwelling ontstaat, het wondgebied warmer aanvoelt dan de omgeving of het wondgebied gaat kloppen. Wanneer de snijwond nog enigszins open is zal het vocht zich vanzelf naar buiten banen en zal er een dunne, langwerpige korst worden gevormd. Wanneer de snijwond al gesloten is, zal het vocht niet kunnen ontsnappen en zich onderhuids gaan ophopen. Raadpleeg in zo’n geval altijd uw huisarts.

Bij een volledige genezing en het loslaten van een eventuele wondkorst zal een dunne, roze/witte streep zichtbaar worden die binnen twee à drie weken zelf weer verdwijnt. Deze gesloten snijwond is nog wel kwetsbaar waardoor het weer open kan springen bij een grote druk. Raadzaam is om de kwetsbare huid te beschermen met een wondpleister of eilandpleister.