Wat is rugpijn?
Rugpijn is een lichaamspijn die voorkomt in de rug of onderrug. Ongeveer de helft van de mensen krijgen tijdens hun leven wel eens last van rugpijn. Het komt bij vrouwen evenveel voor als bij mannen. Rugpijn kan erg belemmerend zijn voor het dagelijks functioneren, omdat bijna iedere beweging pijnlijk is. In de meeste gevallen gaat de pijn uiteindelijk vanzelf weer over zonder medische ingreep.
Pijn in de onderrug is de meest voorkomende rugpijn en wordt ook wel lage rugpijn of spit genoemd. Spit is een reactie van de spieren bij overbelasting en kan bij een bepaalde beweging ineens in de rug schieten. Het gebeurt maar zelden dat een lage rugpijn langer dan 6 weken aanhoudt. Houdt de lage rugpijn wel langer dan 6 weken aan of slaat de pijn door naar de nek, schouders of benen dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Wanneer de klachten 12 weken of langer aanhouden is er sprake van een chronische lage rugpijn.
Oorzaken rugpijn
Het ontstaan van rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Sportblessures of ongelukken kunnen tot rugpijn leiden maar ook verstuikingen, spierverrekkingen, een beschadigde tussenwervelschijf, een beknelde zenuw in de wervelkolom of een irritatie in de gewrichten kunnen resulteren in het krijgen van rugpijn. Daarnaast zijn artrose, een slechte houding, overbelasting, beenlengte verschil, overgewicht en stress veroorzakers van rugpijn.
Hoe kun je rugpijn voorkomen
De volgende tips kunnen helpen om rugpijn te voorkomen:
- Blijf in beweging;
- Vermijd langdurige inactiviteit of bedrust;
- Zorg voor een goede warming-up en cooling-down bij het sporten of een andere fysieke activiteit;
- Let goed op de houding tijdens het zitten, lopen, liggen of tillen;
- Draag comfortabele en stevige (sport)schoenen;
- Slaap op een goed matras en zorg voor een bed met een stabiele lattenbodem;
- Til vanuit de knieën, met het object dicht bij het lichaam en draai de rug niet bij het tillen;
- Zorg voor een goede werkhouding en zorg bij bureauwerk voor een ergonomische computerwerkplek.
Wanneer bezoek ik een huisarts
Wanneer er sprake is van rugpijn is het in de meeste gevallen niet direct nodig om een arts te raadplegen. Toch is het wel verstandig om de rugpijn goed in de gaten te houden omdat bij sommige pijnsymptomen er meer aan de hand kan zijn. In dit geval is het wel aan te raden om een arts te raadplegen. Ook bij hardnekkige en aanhoudende rugklachten, uitstralingsklachten, het moeizaam of niet kunnen plassen, het krijgen van een vreemd gevoel in de rug of benen of bij gevoelsverlies is het raadzaam een arts te raadplegen.
Doe dit ook in de volgende gevallen:
- De pijn straalt uit tot in de tenen;
- De pijn wordt erger, ook zonder te bewegen;
- Na één week is er nog steeds sprake van erge pijn, er is geen verbetering;
- De benen worden gevoelloos, er is sprake van tintelingen en/of verlammingsverschijnselen in de benen;
- Het plassen gaat moeizaam of er is sprake van urineverlies;
- Rugpijn als gevolg van een ongelukkige val of verkeersongeval;
- Rugpijn die langer duurt dan 6 weken.