Wat is een open wond en hoe ontstaat het?
Bij een open wond is de normale structuur van het huidweefsel zo dusdanig beschadigd dat het huidweefsel open ligt. De structuur en het uiterlijk van een bepaald type open wond is veelal afhankelijk van de oorzaak waardoor de verwonding is ontstaan. Zo heeft een snijwond een ander uiterlijk dan een brandwond. Daarnaast zijn open wonden in te delen in droge en natte wonden.
Droge wonden
Bij droge wonden is er sprake van ingedroogde wonden die niet meer bloeden of wondvocht verliezen en waar korstvorming zichtbaar is. Kleinere wondjes genezen onder een korst veelal zonder problemen. Een grotere, veelal te droge wond, geneest over het algemeen minder snel en geeft een grotere kans op littekens door de korst. Voor het afdekken van droge wonden kan er gebruik worden gemaakt van een HeltiQ Gaaskompres of een HeltiQ Zalfgaaskompres.
Natte wonden
Bij natte wonden is er sprake van een vochtig wondgebied. Bij een vochtige natte wond droogt de wond niet uit en wordt er geen korst gevormd. Wanneer er sprake is van grotere acute wonden of chronische wonden verloopt de genezing sneller als de wond vochtig blijft. Dit komt doordat de cellen meer kunnen bewegen en de moleculen die van invloed zijn op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht. Bij een te hoge vochtigheid van de wond is er een grotere kans op infecties.
Een wond geneest het best als deze niet droog, maar ook niet te vochtig is. Voor het vochtig houden van een wond kan er gebruik worden gemaakt van een HeltiQ Zalfgaaskompres. Dit is een geweven (woven) steriel gaaskompres geïmpregneerd met zalf om zo de wond zacht en soepel te houden.
Symptomen open wond
Symptomen van een open wond zijn huidbeschadiging, pijn, bloedverlies en/of wondvochtverlies.