Wat is onderkoeling en hoe ontstaat het?
Onderkoeling is een verschijnsel waarbij de centrale lichaamstemperatuur (de hoogste temperatuur midden in de romp) van een persoon zo dusdanig daalt, dat de normale stofwisseling in gevaar komt. De gemiddelde lichaamstemperatuur bij mensen is 37°C. Afhankelijk van bepaalde omstandigheden kan deze lichaamstemperatuur verschillen en hier net iets boven, of net iets onder liggen.
Als de lichaamstemperatuur tussen de 35,5 en 37,5°C ligt spreken we van een gezonde lichaamstemperatuur. Wanneer een persoon nat, koud en vermoeid is, vraagt het lichaam veel energie om zich weer op te warmen. Dit houdt het lichaam slechts een beperkte tijd vol, waarna de temperatuur vervolgens snel zal afnemen. Wanneer de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35°C is er sprake van onderkoeling, ook wel hypothermie genoemd.
Als de temperatuur verder daalt tot onder de 32°C zullen belangrijke lichaamsfuncties zoals de stofwisseling en de nierfuncties afnemen waardoor een kritieke toestand ontstaat. Indien de lichaamstemperatuur onder de 25°C komt wordt de situatie levensbedreigend en kan de persoon in een coma raken wat veelal gepaard gaat met een hartstilstand.