Logo HeltiQ

Muggen

HeltiQ Insecten - muggen

Muggen zijn kleine vliegende insecten met een klein fragiel lichaampje met 6 dunne pootjes en zijn ongeveer 6mm groot. Ze hebben twee antennes waarmee ze geuren kunnen waarnemen en een kleine kop met een zuigsnuit.

Wat zijn steekmuggen?

Steekmuggen, ook wel prikmuggen of muskieten genoemd, zijn muggen van het vrouwelijke geslacht die alleen steken in de tijd dat ze bevrucht zijn en hun eitjes ontwikkelen. Mannetjesmuggen steken niet. In ons land zijn er ongeveer 30 soorten steekmuggen. Normaliter leven muggen van plantensappen als nectar, maar wanneer de vrouwtjes eitjes ontwikkelen hebben ze eiwitten uit het bloed van mensen en dieren nodig. Ondanks de naam hebben steekmuggen geen angel zoals bij bijen en wespen, maar prikken ze met de monddelen in de bloedvaatjes van de huid.

De monddelen van de steekmug werken als holle naaldjes waarmee ze eerst een gaatje boren. Nadat het gaatje is geboord wordt er speeksel in de opening gespoten wat ervoor zorgt dat het bloed niet gaat stollen en het opzuigen van het bloed vergemakkelijkt.

Daarbij geeft de steekmug een prikkelende stof af waardoor het bloed makkelijk naar de prikwond toestroomt. Deze prikkelende stof zorgt voor de jeuk en rode bultjes. De prikkelende stof die steekmuggen in ons bloed brengen zijn in principe ongevaarlijk, tenzij ze ziektes zoals malaria, gele koorts of knokkelkoorts bevatten. In dit geval zijn die ziektekiemen van personen die eerder door diezelfde steekmug zijn gestoken. Op die manier kunnen muggen veroorzakers worden van het verspreiden van ziektes of epidemieën.

Waarom maken muggen geluid?

Van de muggensoorten maken alleen de steekmuggen een zoemend geluid. Dit heeft te maken met de voortplanting. Met dit geluid zijn ze in staat om de mannetjes in het donker te kunnen vinden. De mannetjes maken zelf geen geluid maar vangen het op met hun antennes. Het soort geluid dat verschillende soorten steekvliegen maken varieert, hiermee wordt voorkomen dat de mannetjes paren met vrouwtjes van het andere soort.

Komen muggen op licht af?

Het feit dat muggen op licht zouden afkomen is een grote fabel. Steekmuggen worden namelijk aangetrokken door warmte en geur, waaronder de warmte en geur die het lichaam afgeeft. Anti-muggenmiddelen op basis van icaridine zoals HeltiQ Anti-Muggenspray zijn bewezen effectief in het afweren van muggen, ook in de tropen.

Muggen en water

Steekmuggen leven in de buurt van water omdat ze daar hun eitjes inleggen. Zorg daarom voor extra bescherming tegen muggen bij plekken in de buurt van water.

Hoe komt het dat de ene persoon meer gestoken wordt dan de ander?

De reden waarom de ene persoon meer gestoken wordt dan de ander is niet duidelijk. Steekmuggen komen af op geur en warmte. Ieder type huid geeft verschillende geurstoffen af, waardoor het moeilijk te bepalen is door welke (combinatie van) geurstof(fen) steekmuggen nu precies worden aangetrokken. Volwassenen stoten meer CO2 uit dan kleine kinderen. Om die reden zal een steekmug eerder de volwassene steken. Ook zwangere vrouwen lopen meer kans om gebeten te worden, omdat ze tijdens de zwangerschap meer CO2 uitstoten.

In welke periode komen steekmuggen voor?

Steekmuggen veroorzaken veel overlast in de periode van de zomer tot aan het begin van de herfst en zijn voornamelijk ‘s nachts actief.

Wéér een muggenbeet?!

Een muggenbeet is een jeukende rode bult of zwelling die ontstaat als reactie op de prikkelende stof die de steekmug in de huid spuit om bloed te kunnen zuigen.

Symptomen van en muggenbeet zijn jeuk, roodheid, zwelling en bulten. In de meeste gevallen is de plek en de jeuk al na enkele dagen verdwenen.

Kunnen Nederlandse steekmuggen ook ziektes overbrengen?

De steekmugsoorten die in Nederland voorkomen brengen geen ziektes over op mensen. Een aantal muggensoorten in (sub)tropische landen kunnen wel ziektes overbrengen, waarvan de meest bekende de malariamug is. Wanneer je op reis gaat naar een land waar zulke muggen zijn, is het verstandig om het lichaam goed te bedekken en de blote huid in te smeren met een muggenmiddel. Wanneer je in een malariagebied bent, dien je veelal aanvullend malariatabletten te slikken. De reisapotheker (GGD) kan je adviseren welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Hoe kan ik muggenbeten voorkomen?

  • Gebruik HeltiQ Anti-Muggenspray;
  • Plaats horren voor de ramen;
  • Hang een klamboe op in de slaapkamer;
  • Brand een citronella kaars;
  • Steek wierook stokjes aan;
  • Bedek het lichaam met een lange broek en een shirt met lange mouwen.

Wat kan ik doen voor het verlichten van jeuk van een muggenbeet?