Logo HeltiQ

Littekens

HeltiQ advies littekens

Wat zijn littekens?

Littekens zijn blijvende zichtbare huidafwijkingen als gevolg van het genezen van een wond. Bij dit genezingsproces kan er een teveel aan collageen bindweefsel worden gevormd zodat er een verdikking optreedt die er minder mooi uitziet dan de oorspronkelijke huid.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan nadat de dieper gelegen lagen van de huid (de lederhuid en/of de onderhuid) zijn beschadigd. De huid bestaat uit drie lagen, de opperhuid (de hoger gelegen huid), de lederhuid (de midden gelegen huid) en de onderhuid (de lager gelegen huid). Indien de opperhuid is beschadigd, door bijvoorbeeld een oppervlakkige schaafwond zal er geen litteken ontstaan. Een diepe wond, zoals een snijwond, gaat veelal door de lederhuid en onderhuid heen waardoor er een litteken zal ontstaan.

Het type litteken dat ontstaat is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het type verwonding of huidaandoening;
  • De aanleg tot het vormen van bepaalde littekens. Dit kan bijvoorbeeld rasgebonden of erfelijk zijn;
  • Infectie;
  • Een slechte conditie of doorbloeding van de wond;
  • Littekens als gevolg van een chirurgische ingreep of een andere oorzaak. Wanneer een wond gehecht wordt zal er een ander type litteken ontstaan dan wanneer een wond zelf geneest. Ook speelt de wondgrootte een rol bij het ontstaan van het soort litteken;
  • De plaats op de huid. Bij chirurgische ingrepen ontstaan op de huid van de borst veelal dikke hypertrofische en keloïde littekens. Indien het een litteken in het gezicht betreft heelt deze veelal veel mooier en beter.

Verschillende soorten littekens

Reguliere/gewone/kleine littekens

Bij de meeste mensen geneest een wondje op normale wijze. Veelal blijft er een klein onopvallend litteken over in de vorm van een pigmentloos of juist donkerder streepje of vlekje.

Atrofische littekens

Bij deze littekens is het littekenweefsel dun, zacht, soepel en rekbaar. Dit soort litteken wordt vaak gezien als restant van een huidbeschadiging als gevolg van schimmel- of virusinfecties.

Littekens als gevolg van (hevige) acne

Acne littekens zijn veelal diep in de huid gevormde putjes.

Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn rood, dik en gezwollen en kunnen pijnlijk zijn of jeuken. Ze ontstaan circa drie weken na de verwonding. In een periode van maanden tot een jaar worden ze dikker, maar breiden zich niet uit buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Hypertrofische littekens ontstaan veelal op de huid van de borst, de schouders, de nek en de oren. De aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak familiair- of rasgebonden. Veelal mensen van Afrikaanse afkomst hebben aanleg tot het vormen van hypertrofische littekens.

Keloïde littekens

Keloïde littekens bestaan uit een woekering van littekenweefsel en liggen dik, en onregelmatig op de huid. Keloïde littekens breiden zich uit buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding en kunnen zo betrekkelijk grote huidgebieden bedekken. Keloïde littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Wat zijn rijpe en onrijpe littekens?

De verschillende soorten littekens zijn tevens onder te verdelen in ‘rijpe en onrijpe’ littekens. Onrijpe littekens zijn jonge iets rode en opgezette littekens tot ca. 2 jaar oud die jeuken of pijnlijk zijn. Ze zijn vaak nog bezig met het genezingsproces. Zodra het genezingsproces is gestopt is een litteken uitgerijpt. Je kan dit herkennen aan de lichte kleur en de vlakke structuur. Deze littekens zullen niet meer verder vervagen.

Littekens behandelen

Na sluiting van de wond kan het litteken gemasseerd worden met HeltiQ Huidolie om het littekenweefsel te verzachten en verzorgen en de huid te ondersteunden bij het natuurlijk herstel.