Wat is een bloedneus?
De binnenkant van de neus bestaat uit dun en kwetsbaar slijmvlies waar veel bloedvaatjes door lopen. Wanneer een bloedvaatje stuk gaat of beschadigd wordt kan er een bloedneus ontstaan. Het bloed kan uit één neusgat lopen, maar het is ook mogelijk dat de bloeding uit beide neusgaten loopt. Omdat de neus en mond met elkaar in verbinding staan kan het voorkomen dat er bij een bloedneus bloed in de mond terecht komt.
Hoe ontstaat een bloedneus?
Je kunt een bloedneus krijgen door bijvoorbeeld:
- Een tik of stoot tegen de neus;
- Te hard niezen;
- Een wondje in de neus;
- Neuspeuteren;
- Slijtage bloedvaten door ouderdom;
- Gebruik van bloedverdunners;
- Te droog slijmvlies;
- Verkoudheid of griep;
- Hoge bloeddruk;
- Afwijking in de bloedvaten;
- Stollingsstoornissen.
Is een bloedneus ernstig?
Ondanks dat er bij een bloedneus flink wat bloed uit de neus kan stromen, is een bloedneus over het algemeen onschuldig van aard. In de meeste gevallen gaat het om een gesprongen adertje in het neustussenschot. Het gesprongen adertje bloedt dan even maar kan verder geen kwaad. Wanneer bloedneuzen regelmatig voorkomen, lang aanhouden of bij gebruik van bloedverdunners is het belangrijk een arts te raadplegen. De arts kan dan de medicatie of de dosis ervan aanpassen of een zelfzorgmiddel voorschrijven. Wanneer de bloeding niet wil stoppen zijn er in het ziekenhuis nog allerlei mogelijkheden voor het behandelen van de bloedneus.
Bloedneus en zwanger
Bij een zwangerschap maakt het lichaam meer bloed aan voor de moeder en het ongeboren kind. Daarnaast zorgt het hormoon progesteron voor dunnere bloedvaten. Hierdoor vindt een betere doorbloeding van de slijmvliezen plaats en kan er in sommige gevallen spontaan een bloedneus ontstaan. Voor versterking van de bloedvaten tijdens de zwangerschap kan de zwangere vrouw extra vitamine C slikken.