Logo HeltiQ

Honing wondzalf vs. HeltiQ Honing Wondgel. Ontdek de verschillen.

HeltiQ Honing Wondgel en HeltiQ Honing Wondpleister blog

Honing wondzalf en honing wondgel worden gebruikt bij het behandelen van verschillende soorten wonden. Hierbij kun je denken aan kleine acute wonden, maar ook complexe moeilijk sluitbare wonden. Een honing wondzalf bevat in veel gevallen een hoger percentage honing dan een honing wondgel. Hierdoor kan een zalf prikken in de wond. HeltiQ Honing Wondgel is comfortabeler aan te brengen op de wond. In deze blog leggen we je meer uit over de verschillen tussen honing wondzalf en honing wondgel.

Waarom honing op een wond gebruiken?

Voordat we verder ingaan op de verschillen tussen honing wondzalf en honing wondgel: waarom gebruik je honing op een wond? Medicinale honing wordt veel gebruikt op verschillende typen wonden. Het werkt namelijk antibacterieel en zorgt voor een vochtige wondomgeving. Dankzij deze eigenschappen kunnen wondproducten met honing zorgen voor optimaal wondherstel. Medicinale honing is een speciaal soort honing dat is gesteriliseerd, zodat er geen schadelijke bacteriën in zitten. Deze zuivere honing wordt al jaren door medici en wondbiologen ingezet om zowel acute als chronische* wonden te behandelen. Er zijn verschillende wondproducten verkrijgbaar met medicinale honing, zoals honingzalf, honing wondgel en wondpleisters met honing.

De nadelen van honing wondzalf voor mensen

Honing wondzalf voor mensen kan door de hoge hoeveelheid medicinale honing in sommige gevallen zorgen voor een prikkend of pijnlijk gevoel. Daardoor kan het vervelend zijn om honing wondzalf op de wond aan te brengen. Als alternatief kun je kiezen voor een honing wondgel. De HeltiQ Honing Wondgel bestaat uit 40% medicinale honing. Dat maakt het comfortabel om aan te brengen.

Het verschil tussen honing wondgel en honing wondzalf

Honing wondgel en honing wondzalf lijken in veel opzichten op elkaar. Beide zijn te gebruiken op verschillende soorten wonden en maken gebruik van medicinale honing. Zoals eerder aangegeven bevatten de meeste soorten wondzalf met honing een hogere hoeveelheid medicinale honing. Dat kan ervoor zorgen dat het niet comfortabel is om het aan te brengen en dat het kan prikken bij contact met de wond. Bij wondgel met honing is dat niet het geval. Verder is honinggel minder temperatuurgevoelig dan een honingzalf. Wondzalf met honing is in sommige gevallen geschikt voor mens en dier. De HeltiQ Honing Wondgel is speciaal gemaakt voor mensen, maar kan ook gebruikt worden bij dieren. Het voorkomt infecties en verkleint de kans op littekenvorming.

Waarvoor is honing wondzalf geschikt?

Honing wondzalf en honing wondgel zijn te gebruiken bij verschillende soorten wonden. Denk aan snijwonden, schaafwonden, 1e en 2e graads brandwonden, maar ook moeilijk sluitbare, acute en chronische* wonden. De precieze toepassing is verschillend per product. De HeltiQ Honing Wondgel is onder andere toepasbaar bij:

Wondproducten met honing

Dankzij producten met medicinale honing kan je dus het wondherstel van veel verschillende wonden optimaliseren. Hierbij kun je kiezen uit verschillende producten. Bijvoorbeeld HeltiQ Honing Wondgel en HeltiQ Honing Wondpleister.

HeltiQ Honing Wondgel

HeltiQ Honing Wondgel is bewezen effectief bij het natuurlijk herstel van wonden. HeltiQ Honing Wondgel creëert een vochtig wondmilieu, dat het wondherstel verbetert. De honing wondgel voorkomt infecties, vermindert de pijn en de kans op het ontstaan van littekens. Dek na het aanbrengen van de honing wondgel de wond af met een wondpleister, wondverband of niet verklevend wondkompres.

HeltiQ Honing Wondpleister

Voor optimaal wondherstel kun je ook kiezen voor een HeltiQ Honing Wondpleister. Deze is eenvoudig aan te brengen op de wond en creëert een vochtig wondmilieu, wat bevorderlijk is voor het wondherstel. De pleisters bevatten 30% medicinale honing en zijn ook te gebruiken onder de douche of in bad**.

* Of er sprake is van een chronische wond moet worden vastgesteld door een arts. Gebruik dit product hiervoor na overleg met de arts.
** De waterdichtheid kan niet volledig worden gegarandeerd bij bevestiging van de pleister op een vette huid of op bewegende lichaamsdelen.