Wat is psoriasis en hoe ontstaat het?
Psoriasis (ook wel schubziekte genoemd) is een veel voorkomende, chronische auto-immuunziekte, wat resulteert in een versnelde huidceldeling en een verminderde rijping van de huid. Mede door deze vermindering in het uitrijpingsproces wordt de normale huidafschilfering verstoord, waardoor er rode vlekken en een versterkte afschilfering van huidschubben op met name het behaarde hoofd, de ellebogen en op de knieën ontstaan.
De hoeveelheid huid wat aangetast wordt verschilt per persoon en varieert van kleine tot grote plekken op het lichaam. Psoriasisplekken worden in het algemeen gekenmerkt door een rode/roze huid die jeukt, soms pijnlijk is en bedekt is met een laag witte schilfers.
Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt op de huid, is het eigenlijk geen huidaandoening, maar een ontregeling van het immuunsysteem. Het ontstaan van psoriasis is erfelijk aangelegd. Daarnaast kunnen infecties, medicijnen en beschadigingen van de huid de verdere ontwikkeling van psoriasis beïnvloeden. Bij de ziekte wisselen verbetering en verergering elkaar af. Psoriasis kan door behandeling door een dermatoloog aanzienlijk verbeteren, maar deze huidziekte kan door geen enkele behandeling definitief genezen.
Wat zijn de symptomen van psoriasis?
De volgende symptomen kunnen duiden op psoriasis:
- Rode vlekken;
- Rode rand rondom de vlekken met veelal een smalle bleke rand eromheen;
- Droge, zilvergrijze, glanzende schilfering.
Indien er sprake is van psoriasis is het aanbevolen onderstaande factoren zoveel mogelijk te vermijden, zodat de klachten niet kunnen verergeren:
- Roken en alcohol;
- Bepaalde voedingsstoffen;
- (Langdurige) stress;
- Kou en droge lucht;
- Bepaalde medicatie;
- Gevoeligheid voor specifieke stoffen die in aanraking komen met de huid.
Is psoriasis besmettelijk?
Psoriasis wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Psoriasis is dan ook geen virus en is niet besmettelijk.