Een sportblessure is letsel, schade of een klacht die kan ontstaan bij het uitoefenen van een sport. Er kan sprake zijn van een sportblessure die plotseling is ontstaan (acute sportblessure) of een blessure die langere tijd aanhoudt (chronische blessure). Acute sportblessures ontstaan met name bij plotselinge snelle bewegingen die teveel vragen van het lichaam of bij overbelasting die het lichaam niet gewend is. Hierdoor kunnen enkelbanden uitrekken, botten breken of spieren afscheuren.
Chronische sportblessures ontstaan vaak doordat de pees of het bot al geruime tijd overbelast wordt, waardoor er scheurtjes ontstaan die niet voldoende rust of de tijd krijgen om te genezen. Er kan ook sprake zijn van een dusdanige overbelasting van het lichaamsdeel dat deze zijn grens bereikt heeft.
Soorten sportblessures
Sportblessures kunnen ingedeeld worden in:
- Spierblessures (verrekking of gescheurde spier) (bv spierscheur in kuit, ook wel zweepslag genoemd).
- Peesblessures (door overbelasting ontstaan kleine scheurtjes, bijv. in de achillespees).
- Botblessures (breuk in bot).
Ontstaan sportblessures
Het ontstaan van een sportblessure kan verschillende oorzaken hebben. Een slechte trainingsvoorbereiding, onvoldoende conditie, het trainen op een verkeerde manier, slecht materiaal, de accommodatie of verkeerd schoeisel kunnen allen leiden tot het ontstaan van sportblessures. Ook kunnen omstandigheden leiden tot het ontstaan van sportblessures, bijvoorbeeld off-piste skiën, of ongetraind een complexe of steile berg beklimmen.
Acute sportblessures worden veroorzaak door bijvoorbeeld een val, klap, botsing met een teamgenoot of door bijvoorbeeld een verkeerde snelle beweging. Een chronische sportblessure ontstaat wanneer een verkeerd uitgevoerde beweging voortdurend wordt herhaald, waardoor bepaalde spieren en pezen overbelast raken. De meeste sportblessures komen voor aan de polsen, handen, knieën en enkels.